Nieuws
KringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?
24 maart 2025
Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.
Lees meerKringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten
6 maart 2025
Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.
Lees meerKringloopTip: Maximaal je opbrengsten door goed onderwerken van vanggewas
21 februari 2025
Het goed vernietigen en onderwerken van een vanggewas is essentieel voor een goede mineralisatie en zorgt ervoor dat maïs optimaal gebruik kan maken van de vrijkomende stikstof. Dit leidt tot een besparing op de mestgift, omdat de vrijgekomen stikstof gedeeltelijk de kunstmestgift kan vervangen. Zo komt er meer mest beschikbaar voor grasland, waar eiwit kan worden geproduceerd.
Lees meerKringloopTip: Optimaal bemesten voor een gezond en productief grasland
6 februari 2025
Een effectieve bemestingsstrategie is essentieel voor gezond grasland, vooral nu de inzet van dierlijke mest verder afneemt. Met de juiste aanpak en kennis van bodemkwaliteit kun je de nutriëntenbehoefte van het grasland optimaal afstemmen. Volg onderstaande stappen om de meststoffen optimaal te benutten en een goede productie te garanderen. Het effect hiervan zie je terug in de resultaten van de KringloopWijzer doordat je minder aanvoer van buitenaf nodig hebt. Het stikstofbodemoverschot zal hierdoor dalen, eiwit van eigen land zal toenemen en de totale broeikasgasemissie zal door deze werkwijze afnemen.
Lees meerKringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden
20 januari 2025
Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.
Lees meerMeer weten over de KringloopWijzer? Volg de cursus!
20 januari 2025
De KringloopWijzer geeft inzicht in de milieu- en klimaatprestaties op een melkveebedrijf, waardoor de melkveehouder nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. Voor gebruikers die meer willen weten hoe de KringloopWijzer werkt, gaat in maart een basiscursus van start.
Lees meerKringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding
13 januari 2025
Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.
Lees meerWegwijs over bodemkoolstof
9 januari 2025
Dit jaar is veel werk verzet om de module ‘bodemkoolstof’ in de KringloopWijzer actueler en bedrijfsspecifieker te maken. Dat is een best wel ingewikkeld onderwerp. In een uitgebreide infographic wordt dit toegelicht. Mocht je nog verder de diepte in willen duiken en ook weten wat de plannen dit jaar zijn voor de KringloopWijzer, lees dan ook de uitgebreide vraag- en antwoordlijst (Q&A).
Lees meerMelkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage
8 januari 2025
Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).
Lees meer