Nieuws

Gras en grond: goed het najaar in

21 oktober 2024

In de herfst verandert het graslandbeheer aanzienlijk. Het is belangrijk om goed na te denken over het beheer van herfstweiden en -maaien om zowel de kwaliteit en smakelijkheid van het gras, als de gezondheid van de bodem te behouden. Zo benut je optimaal het herfstgras en zorg je voor een goede start in het volgende groeiseizoen.

Lees meer

Mogelijke overgang naar VEM2022-systeem in BEX 2025

8 oktober 2024

Mogelijk zal het VEM2022-systeem geïmplementeerd worden in de BEX 2025. Dit instrument wordt ingezet om stikstof- (N) en fosfaatexcretie (P) voor melkveebedrijven te berekenen. Het VEM-systeem biedt nieuwe normen voor de energiebehoefte van melkkoeien en jongvee, gebaseerd op recente onderzoeken. De aanpassingen zijn nodig omdat het energiemetabolisme van melkvee door de jaren heen sterk is veranderd.

Lees meer

Mais in rotatie met grasklaver, noodzaak voor NV-gebieden

4 oktober 2024

Alle agrarische bedrijven in NV-gebieden moeten in 2025 het gebruik van de totale hoeveelheid stikstof vanuit dierlijke mest en kunstmest met 20% verlagen. Dit jaar is er al een stap gezet door de stikstofgebruiksnorm in 2024 met 5% te verlagen.

Lees meer

KringloopTip: Video: Focus op biodiversiteit

23 september 2024

In deze video vertelt Maike Oegema waarom zij ervoor heeft gekozen om op dit perceel kruiden in te zaaien. Omdat het perceel aan een bosrand grenst, heeft ze bewust gekozen om zo de biodiversiteit te bevorderen. Daarnaast ziet ze ook voordelen voor haar bedrijfsvoering, zoals het kunnen verminderen van het gebruik van kunstmest.

Lees meer

KringloopWijzer-cijfers 2023 laten zien: ammoniakemissie Netwerk Praktijkbedrijven met 19,4% gedaald

26 augustus 2024

Netwerk Praktijkbedrijven analyseerde de KringloopWijzer-cijfers 2023 van de deelnemende 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven. Vanaf 2020 werken zij actief aan het verlagen van hun ammoniakemissie volgens een routeplan.

Lees meer

KringloopTip: Video: Droogte op kleigrond

14 augustus 2024

Dit voorjaar heeft Nederland te maken met uitzonderlijk natte weersomstandigheden, iets waar ondernemers weinig invloed op hebben. Toch zijn extreme weersomstandigheden een terugkerend probleem voor veel bedrijven. Het ene jaar is te nat, terwijl het andere jaar droogte met zich meebrengt. In deze video legt Maurice van Erp, ondernemer bij Koeien & Kansen, uit hoe hij zich aanpast aan deze onvoorspelbare uitdagingen en zijn bedrijfsvoering hierop aanpast.

Lees meer

Investeren in mestopslag is investeren in grasopbrengst

17 juni 2024

Met het afschaffen van de derogatie en de bijbehorende reductie van 20 procent in stikstofgebruik vanaf 2026 in de nutriënt verontreinigde gebieden, zal de totale stikstofbemesting op grasland met ongeveer 80 kg per hectare per jaar verminderen. Niets doen zal leiden tot een flinke daling van opbrengst in kg droge stof en het ruw eiwitgehalte.

Lees meer

KringloopTip: Video: Netjes werken belangrijk aandachtspunt bij voederwinning

3 juni 2024

De weeromstandigheden waren dit voorjaar extreem nat, iets waar je als ondernemer weinig invloed op hebt. Netjes werken is echte een belangrijk uitgangspunt om goed en smakelijk ruwvoer te winnen. In deze video legt Sjon de Leeuw uit hoe je dat doet. Hij geeft tips en adviezen over het afstellen van de voederwinningsmachines. Sjon de Leeuw, adviseur bij PPP-Agro Advies, biedt in deze video nuttige inzichten en richtlijen voor het afstellen van de maaimachine en gaat in op andere aspecten van voederwinning. Bekijk de video om te leren hoe je je voederwinningsmachines optimaal kunt afstellen voor de beste resultaten.

Lees meer

Goede registratie helpt voor goede benutting in 2024

21 mei 2024

Voorjaarsuitdagingen in 2024: Nat, Natter, Natst. Dit voorjaar valt volledig buiten alle statistieken. Op het moment van dit schrijven is het zelfs in het zuiden van het land nog steeds te nat, terwijl er het noorden neigt naar droog. Maar daar is er plaatselijk heel veel regen gevallen. Deze weersomstandigheden vormen een extra uitdaging voor het management. Registratie is dan ook essentieel om de verschillen te onthouden en succesvol te managen.

Lees meer