Analyse drie jaar KringloopWijzer geeft nieuwe inzichten

Vanaf 2016 vullen alle melkveehouders de KringloopWijzer in. Deze resultaten komen terecht in een database bij ZuivelNL. Deze database bevat heel veel informatie waaruit we nieuwe verbanden en kennis kunnen ontwikkelen. Op basis van de datasets uit de jaren 2016, 2017 en 2018 is een statische analyse uitgevoerd die geresulteerd heeft in een rapport en een viertal toegankelijke factsheets met informatie voor melkveehouders en adviseurs.

5 mei 2021

Centrale Database KringloopWijzer

De KringloopWijzer is een instrument waarmee melkveehouders of ondernemers met een melkveetak de kringloop en verliezen van stikstof, fosfaat en koolstof in beeld brengen. Met het invullen genereert de KringloopWijzer veel kengetallen. Deze slaat ZuivelNL op in een Centrale Database. Vanaf 2016 zijn van vrijwel alle melkveebedrijven deze gegevens verzameld.

Wat kunnen we leren uit deze data?

ZuivelNL heeft KringloopWijzer-gegevens van de jaren 2016, 2017 en 2018 beschikbaar gesteld voor nadere analyse. Dit heeft geresulteerd in ruim 34000 bruikbare ‘records’. Dus grofweg bleken van ruim 11.300 bedrijven de gegevens van de drie jaren bruikbaar voor analyse. Onderzoeker Erwin Mollenhorst, Wageningen University & Research, heeft een studie uitgevoerd waarin statistische en big data analyse technieken zijn gebruikt om verbanden te ontdekken tussen bedrijfskenmerken, managementkeuzes en duurzaamheidsprestaties. Ook al liggen deze relaties grotendeels vast in de rekenregels van de KringloopWijzer, de onderlinge verhoudingen en belang voor de verschillende duurzaamheidsprestaties zijn vaak nog niet bekend of onduidelijk.

Resultaten vertalen

Deze statistische analyse van een grote set ingevulde KringloopWijzers geeft inzicht in de onderliggende relaties en belangrijkste variabelen. Voor zeven prestatie-indicatoren zijn analyses uitgevoerd betreffende specifieke verbanden tussen weidegang, aandeel grasland, intensiteit, grondsoort en biologische bedrijfsvoering. Daarbij is gekeken wat de meest bepalende variabelen zijn die hier op van invloed zijn. Daarnaast is er een integrale analyse uitgevoerd op een aantal prestatie-indicatoren. Deze resultaten zijn gebaseerd op data uit het verleden, die een richting kunnen geven aan ontwikkelingen in de toekomst. De statistische analyses zijn gecombineerd met kennis van experts uit onderzoek en praktijk.

Het rapport

Lees het volledige rapport:

Download 'Analyse KringloopWijzer data 2016-2018'

Samenwerkende projecten

De analyse is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de PPS-en: ‘Op weg naar een klimaatneutrale en emissiearme melkveehouderij met de KringloopWijzer’ (LWV19030) en ‘Toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector: Integrale realisatie duurzaamheidsdoelen 2030 Duurzame Zuivelketen’ (LWV19256), onderdeel C1: Home Made Eiwit.  ZuivelNL heeft gezorgd voor het aanleveren van een correcte dataset.

De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL.

Meer actueel

KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden

20 januari 2025

Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.

Lees meer

KringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding

13 januari 2025

Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.

Lees meer

Melkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage

8 januari 2025

Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).

Lees meer