Blog - Aftrap cursus KringloopWijzer

Dinsdag 4 februari 2020 vond de eerste cursusdag van de KringloopWijzer plaats in regio noord. Een succesvolle start onder leiding van trainers Bas Bassa en Jelmer Sietzema. Een korte terugblik door Bas Bassa.

12 februari 2020

Het is 15 uur s middags als ik de zaal binnen kom. Onder leiding van medetrainer Jelmer Sietzema heeft iedere cursist al een plekje gevonden. We zitten in een gezellige u-vorm bij elkaar wat een heel open discussie mogelijk maakt. We beginnen met een kort voorstel rondje. Je naam, waar werk je en wat is je ervaring met de kringloopwijzer. Resultaat: we hebben een mooi gezelschap van accountants, adviseurs en onderwijzend personeel in de groep. We hebben mannen en vrouwen en beginners tot ver-gevorderden.

Daarna volgt een stukje uitleg van de wat de kringloopwijzer nu precies is en hoe die werkt. Dit roept veel vragen en een hele open discussie op. Deelnemers gooien al hun kennis op tafel en wij als trainers sturen bij. De tijd vliegt. Dan volgt een ronde waarin de deelnemers allemaal 1 vraag mogen stellen. De sfeer is goed en de vragen divers. We hebben ze ingedeeld in 3 categorieën: invoervragen, rekenvragen en vragen over resultaat / interpretatie. Vooral de laatste categorie kent veel vragen. Sommige deelnemers hebben wel 5 vragen en moeten een keuze maken om de voor hun belangrijkste te stellen.

Na nog een kleine wisseling van kennis tussen trainers en cursisten is het tijd voor het eten. De uitbater biedt een lekker bord stamppot en de tafeltjes in de zaal lenen zich voor gezellige gesprekken. Na het eten duiken we nog even in de theorie. Het kleine duikje wat we in gedachten hadden wordt een interessante diepzeesafari met heel veel stof tot gesprek en nadenken. Opnieuw moeten we constateren dat niemand het vervelend vindt maar dat de tijd wel doorgaat.

We sluiten onze ontdekkingsreis voor vandaag af door te kijken hoe je nu een kringloopwijzer invoert in de Centrale Database Kringloopwijzer. Ook hier weer volop vragen en discussie. Na een korte evaluatie ronde gaat iedereen enthousiast naar huis. Voor de een was het meer dan genoeg en de andere wil nog meer de diepte in. Genoeg uitdaging dus voor ons als trainers om dag 2 in te gaan.

Bas Bassa

Tip! Wilt u ook deelnemen aan de cursus KringloopWijzer? Vul het inschrijfformulier in om uw interesse kenbaar te maken. Bij voldoende animo worden nieuwe cursusdagen gepland.

Inschrijving cursus KringloopWijzer

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer