Effect KringloopWijzer 2022 ten opzichte van 2021

Ieder jaar levert de KringloopWijzer veel kengetallen. Deze verschillen van jaar tot jaar. Daarbij wil je als gebruiker weten in welke mate deze verschillen komen door veranderingen in bedrijfsvoering of door een gewijzigde rekenwijze. Ieder jaar rekent Wageningen University & Research het effect van de gewijzigde rekenmethodiek door ten opzichte van de versie van het jaar ervoor.

19 december 2022

Rapport effect gewijzigde rekenmethodiek

Het effect van de gewijzigde rekenmethodiek is in beeld gebracht voor de kengetallen stikstofbodemoverschot per ha, ammoniakemissie graasdieren per ha, aandeel eiwit van eigen land, aandeel blijvend grasland en broeikasgasemissies per kg meetmelk.

Voor stikstofbodemoverschot is het gemiddeld verschil het grootst, namelijk -8%. Dit wordt vooral veroorzaakt door een lichte verlaging van de stikstofdepositie per ha. Voor de broeikasgasemissies per kg meetmelk ligt het gemiddeld verschil op -0,3%. De verschillen tussen de jaren worden vooral veroorzaakt doordat bepaalde emissiefactoren licht zijn aangepast, doordat compost nu een emissie krijgt toegerekend, doordat eigen vee nu als overig graasdier bij de vleesproductie wordt meegeteld en doordat de methaanlekkage bij vergisting anders wordt toegerekend. Het gemiddeld verschil voor ammoniakemissie graasdieren, aandeel eiwit van eigen land en aandeel blijvend grasland is 0 %. Voor deze drie kenmerken is er voor alle doorgerekende bedrijfssituaties geen verschil tussen de versie van 2021 en de versie van 2022.

Meer actueel

KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden

20 januari 2025

Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.

Lees meer

KringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding

13 januari 2025

Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.

Lees meer

Melkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage

8 januari 2025

Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).

Lees meer