
Koppeltool gewaspercelen en bodemanalyses beschikbaar in KringloopWijzer versie 2019
Het projectteam KringloopWijzer heeft een koppeltool ontwikkeld waarmee melkveehouders (automatisch) bodemanalyses aan gewaspercelen kunnen koppelen. Op deze manier worden bijbehorende waardes automatisch ingelezen in de KringloopWijzer. Dit bespaart melkveehouders handmatige invoer van gegevens in het onderdeel ‘bodem’ van de KringloopWijzer.
13 december 2019
Wat doet de koppeltool?
Met de koppeltool worden bodemanalyses automatisch gekoppeld aan de bijbehorende gewaspercelen. Deze koppeling wordt gemaakt op basis van perceelgegevens zoals bekend bij RVO en informatie van laboratoria die bodemanalyses uitvoeren. De koppeltool werkt op basis van geografische coördinaten. Tijdens het nemen van een bodemmonster worden de coördinaten van de bemonsterde oppervlakte geregistreerd. De gewaspercelen van RVO zijn ook voorzien van geografische data. Op basis hiervan kunnen de gegevens aan elkaar gekoppeld worden.
Waar vind ik de koppeltool?
U moet de koppeltool zelf activeren voor gebruik. Onder het onderdeel ‘bedrijf’ item ‘algemeen’ in het menu van de KringloopWijzer is een extra optie toegevoegd, namelijk: Koppeltool gewaspercelen en bodemanalyses. Wanneer u deze aanvinkt en op ‘opslaan’ klikt is de koppeltool geactiveerd. In het hoofdmenu ziet u dat er bij het onderdeel ‘bodem’ een extra item is toegevoegd, namelijk ‘percelen’. Op de pagina van ‘percelen’ vindt u rechtsboven de knop ‘KOPPELTOOL’. Wanneer u op die knop klikt opent de koppeltool in een apart tabblad.
Hoe gebruik ik de koppeltool?
Meer informatie over het gebruik van de koppeltool leest u in de handleiding (pagina 31).
Let op! De koppeltool is een aparte applicatie verbonden aan de KringloopWijzerapplicatie. Als u de gegevens uit de koppeltool wenst in te lezen in de KringloopWijzer dient u eerst de gekoppelde data op te slaan in de koppeltool. Vervolgens ziet u binnen de KringloopWijzer, op de pagina ‘percelen’, een overzicht van opgehaalde gegevens. U kunt hierbij aangeven welke gegevens u wilt meenemen in de berekening van de KringloopWijzer. Op basis van de perceelgegevens (met grondsoort en grondwatertrap) worden dan de benodigde tabellen voor de berekening van de KringloopWijzer gevuld.
Meer actueel
KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden
20 januari 2025
Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.
Lees meerKringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding
13 januari 2025
Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.
Lees meerMelkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage
8 januari 2025
Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).
Lees meer