Koppeltool gewaspercelen en bodemanalyses beschikbaar in KringloopWijzer versie 2019

Het projectteam KringloopWijzer heeft een koppeltool ontwikkeld waarmee melkveehouders (automatisch) bodemanalyses aan gewaspercelen kunnen koppelen. Op deze manier worden bijbehorende waardes automatisch ingelezen in de KringloopWijzer. Dit bespaart melkveehouders handmatige invoer van gegevens in het onderdeel ‘bodem’ van de KringloopWijzer.

13 december 2019

Wat doet de koppeltool?

Met de koppeltool worden bodemanalyses automatisch gekoppeld aan de bijbehorende gewaspercelen. Deze koppeling wordt gemaakt op basis van perceelgegevens zoals bekend bij RVO en informatie van laboratoria die bodemanalyses uitvoeren. De koppeltool werkt op basis van geografische coördinaten. Tijdens het nemen van een bodemmonster worden de coördinaten van de bemonsterde oppervlakte geregistreerd. De gewaspercelen van RVO zijn ook voorzien van geografische data. Op basis hiervan kunnen de gegevens aan elkaar gekoppeld worden.

Waar vind ik de koppeltool?

U moet de koppeltool zelf activeren voor gebruik. Onder het onderdeel ‘bedrijf’ item ‘algemeen’ in het menu van de KringloopWijzer is een extra optie toegevoegd, namelijk: Koppeltool gewaspercelen en bodemanalyses. Wanneer u deze aanvinkt en op ‘opslaan’ klikt is de koppeltool geactiveerd. In het hoofdmenu ziet u dat er bij het onderdeel ‘bodem’ een extra item is toegevoegd, namelijk ‘percelen’. Op de pagina van ‘percelen’ vindt u rechtsboven de knop ‘KOPPELTOOL’. Wanneer u op die knop klikt opent de koppeltool in een apart tabblad.

Hoe gebruik ik de koppeltool?

Meer informatie over het gebruik van de koppeltool leest u in de handleiding (pagina 31).

 

Let op! De koppeltool is een aparte applicatie verbonden aan de KringloopWijzerapplicatie. Als u de gegevens uit de koppeltool wenst in te lezen in de KringloopWijzer dient u eerst de gekoppelde data op te slaan in de koppeltool. Vervolgens ziet u binnen de KringloopWijzer, op de pagina ‘percelen’, een overzicht van opgehaalde gegevens. U kunt hierbij aangeven welke gegevens u wilt meenemen in de berekening van de KringloopWijzer. Op basis van de perceelgegevens (met grondsoort en grondwatertrap) worden dan de benodigde tabellen voor de berekening van de KringloopWijzer gevuld.

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer