KringloopTip: Aandacht voor levensduur veestapel

Veel melkveehouders zijn vanwege het fosfaatstelsel afgelopen jaren minder jongvee gaan houden. Aangezien u als veehouder over minder jongvee beschikt om de melkkoeien te vervangen, is het belangrijk om de koeien langer op uw bedrijf te houden. In de praktijk blijkt het vaak lastig om deze levensduur van de koeien te verlengen. Kijk eens kritisch naar uw veestapel.

9 oktober 2020

Hoe oud worden de koeien op uw bedrijf? Koeien die vaker dan 4 keer een kalf hebben gekregen, produceren gemiddeld 3 kilogram meer melk per dag dan een vaars. Dat betekent meer melkgeld per koe. Daarnaast zorgt het opfokken van minder jongvee voor een lagere kostenpost. Het opfokken van kalf tot koe kost al snel tussen de 1500 à 2000 euro per dier.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Coen van Bentum
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer