
KringloopTip: Aandacht voor methaan
Veel KringloopWijzers zijn afgelopen weken ingevuld. Een van onderdelen op de pagina broeikasgas is methaan. Een broeikasgas waar veel aandacht voor is. Waarom eigenlijk? Onderzoekers Theun Vellinga en Karin Groenestein van Wageningen University & Research hebben is een informatieve brochure opgesteld met daarin tien vragen en antwoorden over methaan, een kort levend broeikasgas. Hierin worden op een begrijpelijke manier alle ins en outs over methaan uitgelegd. Achtereenvolgens worden onder andere de volgende vragen beantwoord: - Wat is methaan en waar ontstaat het? - Wat is het verschil tussen biogeen en fossiel methaan? - Hoe lang leeft methaan in de atmosfeer? - Hoe verdwijnt methaan uit de atmosfeer? - Hoe wordt het totale broeikasgaseffect berekend als effect van gassen zo verschillend? - Wat kun je het beste doen met methaan? Stuk voor stuk vragen en antwoorden die de moeite van het doornemen waard zijn, nu er steeds meer aandacht komt voor broeikasgasreductie en verklaren waarom er ook zoveel aandacht is voor methaan.
16 februari 2023
Klik op onderstaande knop om de hele Tip op website Verantwoorde Veehouderij te lezen
Lees verder op Verantwoorde VeehouderijBronvermelding
Auteur: Barend Meerkerk
Meer actueel
KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden
20 januari 2025
Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.
Lees meerKringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding
13 januari 2025
Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.
Lees meerMelkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage
8 januari 2025
Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).
Lees meer