KringloopTip: Aandachtspunten bij overstap op volledig winterrantsoen

Op veel bedrijven ging het vee de afgelopen maand nog een paar uurtjes de wei in. Door het zachte najaarsweer stond er nog voldoende kwalitatief goed gras. Maar nu het winterseizoen nadert zullen veel veehouders de overstap moeten maken naar een volledige stalvoedering. Aandachtspunten voor een optimaal rantsoen.

19 november 2020

Hoe zet ik mijn voer zo optimaal en efficiënt mogelijk om in melk? Dit is een belangrijk uitgangspunt, wat leidt tot lagere stikstof- en fosfaatexcreties, minder ammoniakemissie en minder broeikasgassen. Sturen op een optimaal rantsoen heeft zowel een positief effect op het milieu als op de kostprijs.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Barend Meerkerk
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer