KringloopTip: Bemestingsseizoen gaat nat van start

Nu het 15 februari is geweest mogen we weer starten met bemesten. Zeker als de putten vol zitten, de temperatuur goed is, is niets verleidelijk dan te starten. Het aanhoudende natte en stormachtige weer zorgt er op dit moment voor dat de draagkracht van de bodem op veel plaatsen onvoldoende is om mest uit te rijden.

21 februari 2022

Het zachte winterweer zorgt er voor dat de bodem dit jaar vroeg op temperatuur is. Het gras begint al te groeien. Dat betekent dat de temperatuur van de bodem zodanig is dat de plant al in staat is nutriënten uit de bodem te halen. Normaal gesproken een goed moment om drijfmest toe te dienen. Ieder jaar blijkt namelijk dat percelen waar de drijfmest vroeg is uitgereden, onder goede omstandigheden, de groei van het gras het eerst ‘’op gang’’ komt. Bemest je later dan neemt de kans op besmeuring van gras met mest toe, wat ten koste gaat van de smakelijkheid.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Gerjan Hilhorst
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer