KringloopTip: Benut de voordelen van een goed vanggewas

Op zand- of lössgronden is het verplicht om voor 1 oktober een vanggewas te telen na de maïsoogst. Om aan de verplichting te voldoen kun je onderzaai toepassen, dat wil zeggen je teelt het vanggewas tussen de rijen mais, of je zaait het vanggewas direct na de oogst. Een andere optie na de oogst van mais is de teelt van wintergraan als hoofdgewas voor het jaar er op.

17 mei 2021

Kies je een wintergraan, dan moet het voor 31 oktober ingezaaid zijn. Als je besluit onder te zaaien dan kun je het vanggewas tijdens of kort na het zaaien van mais zaaien. Je kunt ook besluiten om het vanggewas later in het groeiseizoen te zaaien.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Coen van Bentum
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer