KringloopTip: Benut najaarsgras optimaal

Najaarsgras is rijk aan eiwit en daarom een uitgelezen kans om meer eiwit van eigen land te halen. Hoe gaan we het najaarsgras optimaal benutten?

8 juli 2021

De bodem levert veel stikstof, let op eiwitgehalte in najaarsgras

Najaarsgras bevat doorgaans meer onbestendig eiwit en minder suiker dan voorjaars- en zomersneden. De kunst is om dit extra eiwit te benutten in melkveerantsoenen. Dit begint met het blijven koersen richting het gewenste eiwitgehalte in het gras, hetgeen afhankelijk is van het aandeel gras, mais en overige bijproducten in het rantsoen. Wetende dat de mineralisatie in de bodem op volle kracht draait en dus veel stikstof levert en er nog veel nawerking is van eerder gegeven stikstof uit (kunst)mest, kan er een overmaat aan stikstof zijn wat resulteert in een zeer hoog eiwitgehalte in het gras, zie grafiek. Het is daarom raadzaam om eerst de balans op te maken: wat is er bemest en wat is er onttrokken? Houd hier rekening mee bij een vervolgbemesting, laat daarom uw bemestingsplan optimaliseren. Hiermee worden hoge eiwitgehaltes in najaarsgras voorkomen en, niet geheel onbelangrijk, een hoog stikstofbodemoverschot voorkomen.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Johan Temmink
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer