KringloopTip: Grasinzaaien als 'vanggewas' na mais

Als gevolg van de droogte is de ruwvoervoorraad op veel bedrijven (te) krap en is extra ruwvoer meer dan welkom. Welk vanggewas kan ik dan het beste zaaien om mijn ruwvoertekort te kunnen aanvullen? Dit is dan ook één van de meest gestelde vragen op dit moment. Hierbij een aantal interessante opties voor een vanggewas.

12 september 2022

Bladrogge

Met bladrogge is het mogelijk om eind maart een prima voederwaardeopbrengst te halen. Later oogsten betekent wel meer opbrengst, maar wordt de vochtvoorziening in de bouwvoor te laag wordt en kan daarmee de kieming van de mais in het gedrang komt. Ook heeft later oogsten een negatief effect op de voederwaarde.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Leo Tjoonk
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer