KringloopTip: Grip op voederwaarde in weidegras

Op maat voeren naar behoefte is ook belangrijk in de weideperiode om de ammoniakemissie te beperken. Daarom is het goed om in deze periode inzicht te hebben in de gehaltes van RE en VEM in vers gras. Nu worden de gehaltes in de KringloopWijzer in vers gras bedrijfsspecifiek afgeleid van de gehaltes in kuilgras (modelparameters), waarbij een vaste waarde voor het VEM-gehalte van 960 wordt aangenomen. Uit een analyse op Koeien & Kansen bedrijven blijkt dat deze schatting een aardige indicatie geeft. Maar door regelmatig vers gras te bemonsteren en te analyseren krijg je meer inzicht waardoor je nog nauwkeuriger kunt voeren.

7 maart 2022

Wil je exact weten wat het voerwaarde is van vers gras? Laat het gras dan analyseren, zodat je als veehouder inzicht krijgt in de voederwaarde en daardoor beter kan sturen met bijvoeding tijdens het beweiden. Binnen het project Koeien & Kansen vindt in 'meetweken' de bemonstering van vers gras plaats. Deze gegevens worden gebruikt voor de KringloopWijzer. De resultaten hiervan laten interessante patronen zien in de RE, VEM EN P in vers gras. Deze variëren namelijk over het seizoen. Hieruit blijkt wel dat het interessant is om deze gehaltes goed in beeld te krijgen, zodat je als ondernemer beter kunt bijsturen in het rantsoen.  

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Jouke Oenema
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer