KringloopTip: Meer aandacht voor benutting eigen eiwit in het rantsoen

De rekenregel voor ‘eiwit van eigen land’ kent vanaf 2021 een aanpassing. Dat betekent dat we nu bij het opstellen van de rapporten van de KringloopWijzer over 2021 deze wijziging terugzien in het resultaat. Voorheen had de hoeveelheid geteelde eiwit een centrale rol, maar vanaf 2021 is het belangrijk dat het eigen geteelde eiwit ook gevoerd wordt. Wat betekent dat voor de praktijk?

6 december 2021

Eiwit van Eigen Land werd tot 2020 berekend door het geoogste eiwit te delen door het gevoerde eiwit. Dit kun je globaal uitdrukken in de volgende breuk:

 

100% * geteelde hoeveelheid eiwit


Hoeveelheid eiwit in het rantsoen

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Sjon de Leeuw
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden

20 januari 2025

Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.

Lees meer

KringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding

13 januari 2025

Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.

Lees meer

Melkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage

8 januari 2025

Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).

Lees meer