KringloopTip: Na oogsten eerste gras; tijd voor bemesten

Door het extreem droge weer in april is er al gras geoogst. De opbrengsten vielen vaak tegen, maar de kwaliteit zal naar verwachting goed zijn. Komende weken zal veel gras gemaaid gaan worden en blijft het een kunst hiervan een optimale kuil te maken met een hoge benutting voor de koe. Een paar aandachtspunten voor een optimale ruwvoerwinning in het komend groeiseizoen.

1 mei 2020

Het is belangrijk om te streven naar het maken van een kuil met de hoogste benutting voor de koe. De laatste jaren is er veel aandacht voor het droge stofpercentage (DS%). In Nederland wordt over het algemeen genomen vaak te droog ingekuild. Zeker gezien vanuit het oogpunt van conservering. In ietwat vochtigere kuil is op dit punt makkelijker stabiel te houden. Een voordeel daarentegen van drogere kuilen is de voedingswaarde van zo’n kuil, mits er geen broei plaats vindt. Een drogere kuil bevat namelijk meer DVE/ kg droge stof.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Jan van Middelaar
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer