KringloopTip: Pas N-bemesting voor derde en vierde snede aan

Door het verschil in maaimoment laten de kuiluitslagen van de eerste en tweede snede gras dit jaar forse verschillen zien in opbrengst en kwaliteit. Dit is terug te zien in de stikstofonttrekking door het gras. Als gevolg van de droogte is de grasgroei op veel plaatsen stilgevallen, waardoor nauwelijks stikstof is opgenomen. Hierdoor zit er op veel plekken nog veel stikstof in de bodem. Houd hier rekening mee bij de N-bemesting voor de derde en vierde snede.

29 juni 2020

Door de droogte staat de grasgroei op veel plaatsen stil. Er is meer neerslag nodig om groei weer opgang te krijgen en er voor te zorgen dat de aanwezige stikstof (N) uit de bodem wordt opgenomen. Belangrijk is de vraag óf u N gaat toedienen, en zo ja, hoeveel. De droge stof (DS) opbrengsten van de 1ste en 2de snede variëren sterk. Hierdoor zijn op veel plekken niet alle meststoffen opgenomen en is de bodemvoorraad met N hoog. Het is nu belangrijk om de balans op te maken. Dit is eenvoudig te doen door te kijken wat er is bemest en hoeveel er geoogst is.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Johan Temmink
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer