KringloopTip: Ruwvoerpositie op peil houden

De eerste snede ligt bij de meeste veehouders onder het plastic. Door het stabiele, droge weer zijn de kuilen goed gelukt. Maar als de droogte de komende tijd aanhoudt staan de ondernemers voor een volgende uitdaging: Hoe houd ik mijn ruwvoerpositie op peil?

19 mei 2020

Alhoewel de eerste kuiluitslagen nog binnen moeten komen, lijkt het erop dat deze kuilen voldoende suiker zullen bevatten. Het gras daarnaast is hoofdzakelijk droog ingekuild, wat een positief heeft op de DVE/OEB verhouding.

Minder droge stof
De droge stofopbrengsten staan daarentegen wel onder druk. Uit het oosten van het land kwamen de verhalen dat er gemaaid werd omdat de grasgroei door de droogte stil viel. Maar ook van doorgaans productieve rivierklei is dit voorjaar minder gras geoogst dan normaal. De droogtescheuren zijn weer massaal aanwezig en de gezaaide maïs zal weer moeten worden beregend om er voor te zorgen dat het zaad gaat kiemen. Kortom, het lijkt er op dat er wel kwaliteit is gemaaid maar dat de hoeveelheid door de droogte tegenvalt.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Coen van Bentum
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer