KringloopTip: Sparen op kunstmest stikstof

Om meerdere redenen is het interessant om de gift van kunstmest stikstof te beperken. Naast de hoge prijs betekent het ook het beperken van verliezen naar de lucht, grond- en oppervlaktewater. Een overzicht van maatregelen die bijdragen aan verminderen van de kunstmestgift in de praktijk.

30 mei 2022

De benutting van dierlijke mest verbeteren

Bemest op maat! De juiste bemesting op het juiste moment op de juiste plaats. Zorg voor een goed bemestingsplan met een optimale verdeling tussen de gewassen en over het seizoen. Het scheiden van mest scheiden in een dikke en dunne fractie kan daarbij helpen. Ook het tijdig stoppen, bij voorkeur op 1 juli de mestput leeg, met het toedienen van dierlijke mest. Door meer dierlijke mest in het voorjaar in te zetten, kan direct op aanvullende kunstmest bespaard worden. Bovendien heeft de mest meer tijd om tot werking te komen gedurende het seizoen.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Zwier van der Vegte
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer