KringloopTip: Start vroeg met beweiden voor optimale benutting vers gras

Er is geen kortere kringloop dan koeien vers gras direct te laten ophalen in de wei. Hierbij maakt het niet uit of het nu gaat om een intensieve of extensieve bedrijfsvoering. Wel is het tijdstip van belang. De grootste winst ligt bij het vroeg in het voorjaar starten met beweiden.

2 april 2020

De kwaliteit van het gras is op geen enkel ander moment beter dan nu. Het gaat er dan niet om hoeveel gras je beschikbaar stelt aan de koeien, maar meer dat ze vers gras kunnen opnemen. Nu vers gras oplaten nemen betekent dat er mogelijk minder eerste snede gras geoogst kan worden, toch hoeft dat niet het geval te zijn. Het grote verschil is dat je de beweiding vaak al 4 tot 6 weken eerder kan starten dan het maaien. Dat gras hoef je dus ook niet beschikbaar te hebben in de kuil. Daarnaast is het onmogelijk om zonder enige vorm van kwaliteitsverlies het huidige vers gras in te kuilen. Het betreft dan de kwaliteit van eiwit, maar ook in mindere mate de VEM waarde.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Sjon de Leeuw
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer