KringloopTip: Stikstof benutten is geld besparen

Alles wat we gebruiken kost geld, en veel producten zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Of het nu gaat om energie, krachtvoer of stikstof. Het is dus zaak verliezen zoveel mogelijk te beperken en het gebruik van grondstoffen eens kritisch onder de loep te nemen. ''Wat er niet ingaat komt er niet uit!'' Een bekende kreet, maar hoe pas je dat toe in de praktijk. Als ondernemer wil je graag met zo min mogelijk input een goed en hoogwaardig product oogsten. Neem bijvoorbeeld de bemesting van grasland. Je bemest met stikstof om gras te laten groeien met een mooi ruw eiwit (RE) gehalte. Verliezen van stikstof door ammoniakemissie, denitrificatie, uit- of afspoeling, beperkt de grasgroei en het RE-gehalte. Daarnaast is het zonde van de gemaakte kosten.

6 januari 2023

Planmatig werken

Maak van het RVO bemestingsplan, die je als ondernemer moet maken om derogatie te verkrijgen, een bedrijfs-bemestingsplan die leidend is voor mest- en kunstmestgebruik. Met het maken van een bemestingsplan breng je vraag en aanbod van stikstof en fosfaat per gewas en per perceel in beeld. Voer dit plan vervolgens nauwgezet uit. Dit levert dubbele winst op; het is namelijk goed voor het milieu en jouw portemonnee.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op website Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder op Verantwoorde Veehouderij

Bronvermelding

Auteur: Zwier van der Vegte

Meer actueel

KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden

20 januari 2025

Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.

Lees meer

KringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding

13 januari 2025

Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.

Lees meer

Melkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage

8 januari 2025

Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).

Lees meer