KringloopTip: Streef naar optimale stikstofbenutting op bedrijfsniveau

Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (Gld.) vertelt in zijn laatste vlog over het belang van optimale stikstofbenutting op bedrijfsniveau.

27 mei 2020

Binnen de kringloop zijn de onderdelen bemesting en voeding belangrijk voor een optimale stikstofbenutting. Op veel bedrijven is hier nog winst te behalen door de koeien een rantsoen met een laag ruweiwitgehalte voor te schotelen en nog nauwkeuriger te bemesten.

Met de nieuwste technieken worden op KTC de Marke de percelen nog nauwkeuriger bemest. En  voordat de bemester het land opgaat, analyseren ze uitgebreid de bodem- en mestmonster. "We streven namelijk naar een maximale benutting van stikstof uit de mest bij een minimale uitstoot aan ammoniak'', zegt Van der Vegte. 

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Zwier van der Vegte
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer