
KringloopTip: Sturen op minder stikstofemissies
De KringloopWijzer laat het resultaat zien van alle maatregelen die een melkveehouder neemt, ofwel rekent ze door. Op dit moment is er veel te doen over stikstof en de bijdrage vanuit de landbouw. Melkveehouders hebben stal- en veldemissies en zijn in meer of mindere mate grondgebonden. Hoe staat uw bedrijf ervoor? Zit u al onder die 40 kg NH3/ha? En wat wordt het plan om onder de 15% Ruw Eiwit in het rantsoen te gaan komen?
28 oktober 2022
Grofweg de helft van de emissies komt uit de stal, de ander helft vanuit het veld.
Meer weidegang zorgt voor minder stalemissies en voor minder veldemissies. Die mest hoeft niet opgevangen te worden in de stal en ook niet te worden uitgereden. De primaire bron voor ammoniakvorming is ureum in de urine. Hoe meer eiwit er gevoerd wordt, hoe meer ureum er met de urine wordt uitgescheiden. Het landelijk gemiddelde ligt op 16,8% RE in het totale rantsoen, maar een eiwitpercentage van 15% is goed haalbaar met behoud van productie en diergezondheid.
Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen
Lees verderBronvermelding
Auteur: Frank Verhoeven
Meer actueel
KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden
20 januari 2025
Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.
Lees meerKringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding
13 januari 2025
Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.
Lees meerMelkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage
8 januari 2025
Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).
Lees meer