KringloopTip: Sturen op stikstofbedrijfsoverschot

Het sturen op een laag stikstofbedrijfsoverschot per hectare heeft een positieve invloed op de totale stikstofbelasting naar bodem, lucht, water en klimaat. Dit draagt bij aan een vermindering van de totale uitstoot van stikstof. Richt je als ondernemer dan als eerst op het verlagen van het stikstofbedrijfsoverschot en het verhogen van de stikstof-efficiëntie.

26 oktober 2020

De commissie Remkes presenteerde laatst de afrekenbare stoffenbalans als oplossing voor de stikstofcrisis. Deze balans lijkt op MINAS. In de periode 1998-2004 moesten alle landbouwbedrijven een mineralenbalans bijhouden en werden ze afgerekend op het bedrijfsstikstof- en fosfaatoverschot per hectare. Dat betekende dat er een rekensom plaatsvond tussen de stikstof die het bedrijf in kwam en die er uit ging. Het verschil hier tussen was het bedrijfsoverschot. Dat bedrijfsoverschot is het totale stikstofoverschot onderverdeeld in vier richtingen. Stikstof kan namelijk vervluchtigen in de vorm van ammoniak (NH₃), lachgas (N₂O), stikstofoxide (NOx) en terecht komen in het stikstofbodemoverschot.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Frank Verhoeven
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer