KringloopTip: Werken aan een hoge kVEM benutting is interessant

Gemiddeld kunnen bedrijven met minder dan 12.500 kg melk/ha het gehele rantsoen voor de melkkoeien en het jongvee zelf telen. Tussen bedrijven zitten in de praktijk grote verschillen in de mate waarin het voer van het eigen land wordt benut. Hoe hoger de kVEM-benutting, hoe beter de bedrijven economisch draaien. Hoe zorg je voor een optimale kVEM-benutting op jouw bedrijf?

4 november 2021

Grasmat analyseren en optimaliseren

Bedrijven met een hoge kVEM benutting zetten veel eigen voer om in melk(opbrengst). Dit komt ten gunste van de mineralenbenutting op het bedrijf. De droge stofopbrengst is een onderdeel van de KVEM-benutting. In de Kringloopwijzer wordt de droge stofopbrengst per hectare over het gehele bedrijf weergegeven. Om dit te mineralenbenutting te verhogen is het belangrijk om dit getal op perceelsniveau te analyseren. Analyseer de percelen en kijk welk percelen achterblijven in productie. Ga het veld in en kijk welke grassen er staan, of er verdichting is opgetreden en of de ontwatering optimaal is. Analyseer ook de beweidingsstrategie. Door hier gericht mee aan de slag te gaan ontdek je op welke percelen nog een verbeterslag te maken valt door bijv. graslandvernieuwing, doorzaaien of bodemverbetering.   

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Frank Verhoeven
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer