KringloopTip: Zaai gras onder mais

Gras als vanggewas onder mais is een belangrijke maatregel om de uitspoeling van mineralen te verminderen. Bij onderzaai is na de oogst het vanggewas direct aanwezig, waardoor het gewas zich goed kan ontwikkelen en zorgt voor een goed bedekte bodem. Dit leidt tot minder uitspoeling en een hoger productie van organische stof voor de bodem.

10 juni 2020

Op zand- en lössgronden is het verplicht om na de teelt van mais een vanggewas in te zaaien. Dit gewas moet voor in 1 oktober de grond in. Als teler zijn er drie opties om er voor te zorgen dat in het najaar een goed ontwikkeld vanggewas op het perceel staat. Drie opties op een rij:

  • Kies voor een maisras dat op tijd afrijpt, zodat de loonwerker het gewas op tijd kan oogsten. En vervolgens voor 1 oktober het vanggewas kan inzaaien.
  • Zaai het vanggewas gelijk met de mais. Wees hierbij alert op gewasconcurrentie van het vanggewas met de maisplant.
  • Kies er voor om het vanggewas te zaaien als de maisplant is gegroeid tot ongeveer kniehoogte.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Michel de Haan
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer