KringloopTip: Zorg goed voor de zode

Na een periode van hitte en droogte, begin augustus, en daarop volgend een periode met neerslag, hebben veel bedrijven half september nog een mooie maaisnede kunnen oogsten. Zorg er nu voor dat het grasperceel goed de winter ingaat.

24 september 2020

In augustus zag het grasland er op veel plekken dor en doods uit, maar door de neerslag kleurde het gras op veel plaatsen snel weer groen. Wie door het grasland loopt ziet dat er grote verschillen tussen percelen en binnen percelen kunnen optreden. Soms is de zode mooi dichtgegroeid met nieuwe en jonge scheuten. Dit zie je vooral op plekken waar in de zomer het gras is gemaaid, terwijl het in bloei stond. Het graszaad dat na het maaien op het land achterbleef is op een aantal plekken na de regen begin augustus massaal ontkiemd.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Aart Evers
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer