KringloopTip: Zorg voor goed zaaibed voor mais

Nu de temperaturen weer oplopen is het een goed moment om mais te gaan zaaien. Zorg voor een optimale zaaibedbereiding. Een goed zaaibed zorgt voor een snellere opwarming van de bodem en een betere kieming van het zaaizaad. Een aantal tips en adviezen op een rij voor een goede beginontwikkeling van de maisplant.

16 april 2020

  • Start met de grondbewerkingswerkzaamheden als de draagkracht van de bodem het toelaat. Een optimaal zaaibed is los en kruimelig en kenmerkt zich door een goede water- en luchthuishouding. Dit  stimuleert een snelle opwarming van bovenlaag van het zaaibed, wat leidt tot een snellere kieming van het zaad en een betere beginontwikkeling van het maisplantje.
  • Zaai niet te vroeg. De kans op schade aan de jonge maisplantjes door vorst neemt hier toe. Zaai de mais bij een minimale bodemtemperatuur van 10 graden Celsius. Het beste tijdstip ligt in de periode van 20 april tot en met 10 mei.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Aart Evers
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer