KringloopWijzer cursus 2022 gaat in september van start in regio Noord en Zuid

Ook dit najaar wordt de KringloopWijzer-cursus weer aangeboden op twee niveaus: een basiscursus en een cursus voor gevorderden in twee verschillende regio's, Noord (omgeving Zwolle) en Zuid (omgeving Den Bosch). Het is tot 19 augustus 2022 mogelijk je aan te melden voor de KringloopWijzer-cursus 2022. Inschrijven is inmiddels niet meer mogelijk.

6 juli 2022

Basiscursus

Hoe werkt de KringloopWijzer eigenlijk? En aan welke knoppen in de bedrijfsvoering kun je draaien om uitkomsten te verbeteren? Tijdens deze driedaagse basiscursus maak je kennis met dit managementinstrument: je leert om de resultaten van de KringloopWijzer te lezen en verbanden tussen de indicatoren te leggen. Dit geeft je inzicht en handvatten om vervolgens aan de slag te gaan met het sturen op de benutting van mineralen.

De basiscursus is geschikt voor docenten, adviseurs en melkveehouders. Voor deze cursus is géén basiskennis vereist.

Meer informatie over de basiscursus

Cursus voor gevorderden

Je bent niet onbekend met het invullen en analyseren van de KringloopWijzer. Maar toch loop je nog tegen vragen aan om een volledig uitgewerkt adviesplan op te kunnen stellen. 

Tijdens deze driedaagse cursus voor gevorderden gaan we in klein groepsverband aan de slag met het opstellen van volledig uitgewerkte adviesplannen. Om een goed afgewogen adviesplan op te kunnen stellen, is niet alleen de uitkomst van de KringloopWijzer van belang, maar ook het verhaal van de ondernemer: wat vindt deze melkveehouder belangrijk bij het maken van bepaalde managementkeuzes? Welke overwegingen spelen een rol?

De cursus voor gevorderden is met name gericht op adviseurs. Ook docenten en melkveehouders zijn van harte welkom voor deelname. Bij deelname aan deze cursus verwachten wij dat je over gedegen basiskennis en -ervaring beschikt.

Meer informatie over de cursus voor gevorderden

Meer actueel

KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden

20 januari 2025

Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.

Lees meer

KringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding

13 januari 2025

Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.

Lees meer

Melkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage

8 januari 2025

Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).

Lees meer