
KringloopWijzer onderzoekt implementatie veevoederadditief
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gebruik van het veevoederadditief SilvAir® in het melkveerantsoen een positief effect heeft op het reduceren van methaan. Om die reden heeft de Stuurgroep `Wetenschappelijke Doorontwikkeling’ onder leiding van ZuivelNL het besluit genomen om het opnemen van dit product in de rekenmethodiek van de KringloopWijzer nader te onderzoeken. Dit veevoeradditief heeft al een toelating tot de Nederlandse markt.
15 november 2021
Werkingsmechanisme
Het veevoederadditief SilvAir® heeft een werkingsmechanisme – waterstof sink – dat een gelijkmatige verdeling over de dag en concentratie in de pens overbodig maakt. Bij verstrekking van nitraat – de werkzame stof van dit additief- via krachtvoer (Nederlandse praktijk zal een reductie van methaanemissie optreden.
Wetenschappelijke toetsing
ZuivelNL heeft een protocol vastgesteld voor de beoordeling van verzoeken tot aanpassingen in KringloopWijzer als gevolg van nieuwe producten. Dit protocol voorziet in een beoordeling van de claim van de aanvrager door een kennisinstelling. In dat kader heeft Wageningen University & Research op verzoek van ZuivelNL een wetenschappelijke beoordeling uitgevoerd van de claim. Deze houdt in dat het toedienen van dit veevoederadditief in het totale melkveerantsoen leidt tot reductie in de methaanemissie die ontstaat tijdens de spijsvertering van de koe. De zogenaamde enterische methaanemissie.
Het protocol van ZuivelNL voorziet vervolgens dat deskundigen de beoordeling van de Wageningen University & Research toetsen. Zij hebben geconcludeerd dat opname van dit veevoederadditief in het totale melkveerantsoen met een dosering van 1% nitraat in droge stof (ds) leidt tot een reductie in enterische methaanemissie van 9% ten opzichte van een vergelijkbaar melkveerantsoen zonder veevoederadditief. Op basis van deze conclusie heeft de stuurgroep besloten om de vervolgstappen van het protocol te zetten, die kunnen leiden tot het opnemen van dit product in de rekenmethodiek van de KringloopWijzer.
Implementatie
Het nader onderzoeken van het opnemen van het veevoederadditief SilvAir® in de rekenmethodiek van de KringloopWijzer staat op planning in het werkplan 2021.
Gelijktijdig zal de producent, Cargill, een aanvullend onderzoek uitvoeren naar de praktische toepasbaarheid van het additief via krachtvoer. Dit onderzoek vergelijkt het effect bij tweemaal daagse opname van het product via krachtvoer in TMR-situatie (Total Mixed Ration: volledig gemengde rantsoenen voeren) – bijvoorbeeld tijdens (onbeperkte) weidegang – met opname in PMR-situatie (Partial Mixed Ration: gedeeltelijk gemengde rantsoenen voeren).
Met de mogelijke implementatie levert de KringloopWijzer een positieve bijdrage aan de introductie van dit veevoederadditief in de Nederlandse melkveehouderij en daarmee aan het realiseren van de klimaatopgave van de Nederlandse zuivelsector.
Over de KringloopWijzer
De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL.
Meer actueel
KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden
20 januari 2025
Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.
Lees meerKringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding
13 januari 2025
Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.
Lees meerMelkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage
8 januari 2025
Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).
Lees meer