
Nieuwe normen voor broeikasgassen in KringloopWijzer-versie 2023
Aan het eind van ieder jaar produceert ZuivelNL een factsheet met aanpassingen voor de KringloopWijzer die melkveehouders vanaf januari van het volgende jaar weer kunnen indienen. Deze wordt nu voorbereid en verschijnt in november op de website van de KringloopWijzer. Vooruitlopend daarop informeren wij u over een aanpassing van de berekening van de Global Warming Potential (GWP) van broeikasgassen, die in de KringloopWijzer over 2023 wordt ingevoerd.
19 oktober 2022
Algemeen
De rekenregels van de KringloopWijzer zijn wetenschappelijk onderbouwd en we volgen hierin de laatste ontwikkelingen. Daarnaast sluiten we zo goed mogelijk aan op de standaarden van de Product Environmental Footprint (PEF) voor Dairy.
Specifiek
De berekening van de Global Warming Potential (GWP) van broeikasgassen voor methaan ging uit van 34x de norm voor CO2 (huidige norm in KLW) en voor lachgas 298x de norm voor CO2. Nieuwe wetenschappelijke inzichten komen voor methaan uit op 27x CO2 en voor lachgas op 273x CO2.
Effect
Het verschil maakt behoorlijk wat uit voor de berekening van de broeikasgasemissies. De eerste inzichten laten een verlaging zien van iets meer dan 14%. Het betreft de CO2 eq/kg meetmelk.
Per wanneer
De nieuwe norm gaat in vanaf 2023. Voor wat betreft de KringloopWijzer heeft dit effect bij de KLW-versie 2023 die de melkveehouder vanaf januari 2024 invult en indient. Voor een consistente berekening neemt Nevedi (diervoederbedrijven) deze vanaf januari 2023 ook mee in haar lijst met berekeningen van de carbon footprint van veevoeders.
NB. Deze nieuwe norm is niet van toepassing op KLW-versie 2022 die vanaf komende januari (2023) wordt ingediend.
Voor zuivelondernemingen
Zuivelondernemingen en andere gebruikers van de KringloopWijzer kunnen de berekening van broeikasgassen meenemen als onderdeel van het eigen kwaliteitssysteem, certificatieschema en/of stimulering van duurzaamheid op het gebied van milieu en klimaat.
Over de KringloopWijzer
De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL.
Meer actueel
KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden
20 januari 2025
Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.
Lees meerKringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding
13 januari 2025
Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.
Lees meerMelkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage
8 januari 2025
Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).
Lees meer