Uitnodiging webinar 'Bodemkoolstof doorgronden'

Op 18 mei van 16.00 tot 17.00 uur organiseert het projectteam KringloopWijzer een webinar over bodemkoolstof. Melkveehouders beheren een enorme voorraad aan bodemkoolstof. Maar wat is bodemkoolstof? Hoe verhoudt zich dat tot organisch stof? En hoe kun je de koolstof in de bodem beheren?

26 april 2022

Melkveehouders beheren een enorme voorraad aan bodemkoolstof. Verhoging van de voorraad bodemkoolstof compenseert de uitstoot van andere broeikasgassen, en draagt zo bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Overheden, bedrijven, grondeigenaren en grondgebruikers hebben allemaal belangen om de hoeveelheid bodemkoolstof op peil te houden of te verhogen.

Maar hoe zit het nou met de koolstofbalans van grasland en maisland? Hoe bereken je de voorraadverandering in de bodem? Met welke maatregelen kun je de voorraad bodemkoolstof verhogen? Hoe rekent de KringloopWijzer met bodemkoolstof? Zomaar wat vragen waar alle melkveehouders in de komende jaren mee te maken zullen krijgen.

Het projectteam KringloopWijzer heeft de experts René Schils van Wageningen University & Research en Paul Blokker van DLV advies uitgenodigd om onder leiding van Louwrens van Keulen van ZuivelNL in gesprek te gaan over het hoe en wat van de koolstofbalans in de bodem.

Aanmelden

We nodigen je van harte uit om aan dit webinar deel te nemen.

Datum en tijd: 18 mei 2022 van 16:00 tot 17:00

Na aanmelding ontvang je direct een e-mail met daarin de link naar het webinar. Deelname is gratis en met name bedoeld voor adviseurs die werken met de KringloopWijzer.

Aanmelden webinar

Vragen stellen

Tijdens het webinar kun je via de chatfunctie vragen stellen, die zoveel mogelijk tijdens het webinar worden beantwoord. Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt kort voor aanvang een mail met link en verdere instructies. Na afloop van het webinar ontvang je een terugkijklink.

Heb je nu al vragen over koolstofbalans in de bodem voor het webinar? Stuur een e-mail naar communicatie@mijnkringloopwijzer.nl met je vraag.

Vragen die niet tijdens het webinar kunnen worden beantwoord, worden na het webinar met het antwoord geplaatst op de website www.mijnkringloopwijzer.nl.

De sprekers

Louwrens van Keulen is werkzaam bij Zuivel NL. ZuivelNL is de ketenorganisatie van de Nederlandse zuivelsector en is actief op terreinen waar samenwerking tussen de schakels in de zuivelketen tot meerwaarde leidt. Binnen ZuivelNL houdt Louwrens zich bezig met het thema Data en specifiek met alle zaken rondom de KringloopWijzer.

René Schils is onderzoeker bij Wageningen University & Research bij de afdeling Agrosysteemkunde. Zijn kennis over duurzame melkveehouderij past hij onder andere toe in projecten zoals Koeien en Kansen en de KringloopWijzer. Samen met collega’s verkent hij op welke manier de koolstofbalans van de bodem in de KringloopWijzer kan worden ingebouwd.

Paul Blokker is projectaccountmanager bij DLV Advies en erkend agrarisch bedrijfsadviseur. Hij houdt zich bezig met kennis- en innovatieprojecten op het gebied van mest, akkerbouw, klimaat en kringlooplandbouw. Zo bekijkt hij bijvoorbeeld welke mogelijkheden er zijn om kringlooplandbouw te implementeren op het boerenerf en begeleidt vanuit zijn rol als productmanager diverse rundveebedrijven waaronder een aantal Koeien & Kansen bedrijven.

fotograaf bodemmonsterfoto: Harry Kolenbrander

Meer actueel

KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden

20 januari 2025

Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.

Lees meer

KringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding

13 januari 2025

Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.

Lees meer

Melkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage

8 januari 2025

Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).

Lees meer