
Voerschermen KringloopWijzer vernieuwd
De KringloopWijzer versie 2019 werkt met nieuwe voerschermen die zowel qua invulsystematiek als lay-out afwijken van de oude situatie.
13 december 2019
Waarom nieuwe voerschermen?
Gebruikers van de KringloopWijzer hebben in de online enquête de wens uitgesproken om per kuilmonster of voerlevering op één scherm de aanleg/aankoop en de afvoer/verkoop van zowel de beginvoorraad als de eindvoorraad in één regel te kunnen invullen. De nieuwe voerschermen voorzien in deze wens.
Ook zien de invoerschermen er visueel anders uit. Er zijn twee redenen waarom de lay-out is gewijzigd: de schermen zijn toe aan een opfrisbeurt én een nieuwe versie van de software voor het maken van de schermen biedt mogelijkheden om het gebruik van de KringloopWijzer te optimaliseren.
Wat is er anders?
- U kunt de voorraadpositie van een levering in één keer afhandelen.
- U kunt per regel opslaan. Opslaan van de gehele pagina kan ook nog steeds.
- De hoofdindeling is op basis van voersoort (gras, mais, bijproducten, krachtvoer, melkpoeder).
Oude situatie: indeling op beginvoorraad, aanleg, afvoer en eindvoorraad. - Gehalten van een kuilmonster of voerlevering hoeven maar één keer ingevoerd te worden (automatisch of handmatig).
- Bij meerdere leveringen van een voerartikel (denk aan krachtvoer) zijn eindvoorraden per levering op te geven.
- Overzichten van geleverde hoeveelheden kunnen per leverancier weergegeven worden.
Meer informatie over het gebruik van de voerschermen leest u in de handleiding.

Meer actueel
KringloopTip: Benut eigen mest beter door mest scheiden
20 januari 2025
Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in NV-gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.
Lees meerKringloopTip: Start het bemestingsseizoen met een grondige voorbereiding
13 januari 2025
Goed ruwvoer begint bij een gezonde bodem en dat begint met een gedegen bemestingsplan. Het is belangrijk om het bemestingsseizoen vooraf goed voor te bereiden. Dit voorkomt problemen achteraf en helpt bij het realiseren van een maximale gewasopbrengst. Samen met je loonwerker kun je het bemestingsplan bespreken. Het project ‘Bemest op zijn Best’ heeft hiervoor een handig ‘Checklist Beter Bemesten’ ontwikkeld.
Lees meerMelkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage
8 januari 2025
Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).
Lees meer