KringloopTip: Aanbod is massa; benutting is kassa

De voorjaarskuilen van dit jaar kennen een grote variatie. Deze variëren van natte onbestendige kuilen met een snelle vertering tot droge trage kuilen met weinig eiwit. Daarnaast zijn er door enkele veehouders ook hele snelle suikerrijke kuilen gemaakt in de laatste week van april. Deze verschillende kuilen vragen om een verschillende aanpak om tot een optimale benutting te komen van dit voorjaarsgras.

7 oktober 2021

Over de hele linie waren de opbrengsten dit jaar goed. Van ruim 4 ton droge stof per hectare half mei tot soms meer dan 6 ton droge stof eind mei of begin juni. Na de droge jaren 2018, 2019 en 2020 eindelijk weer een goed gevulde sleufsilo.

De verschillende oogstmomenten vragen om een verschillende aanpak om de grote hoeveelheden voorjaarsgras op een goede manier te kunnen benutten.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Harm Rijneveld
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer