KringloopTip: Bewust een grassoort kiezen voor droogtegevoelige percelen

Dit groeiseizoen zitten we ruim boven het gemiddelde neerslagtekort. Daarmee zit 2022 in de top 5 droogste jaren tot nu toe. Dit betekent dat de concentratie van nutriënten in de bodem toe neemt. Een plant heeft tenslotte vocht nodig om de nutriënten op te nemen. Een tekort aan neerslag heeft dan ook een negatieve invloed op de grasoogsten. Kies bijvoorbeeld op perceel dat je niet kunt beregenen een droogte tolerant grasmengsel.

23 juni 2022

Jarenlang onderzoek toont aan dat grassoorten verschillend reageren op droogte en dat sommige soorten in staat zijn onder droge omstandigheden door te blijven produceren.

Een Deens onderzoek Radimax heeft grote verschillen aangetoond in droogtetolerantie van grassen.
(Kijk hier naar de video)
Deze tolerantie bestaat uit zowel bovengrondse als ondergrondse eigenschappen, waarbij de ene soort een betere bovengrondse tolerantie (rust, slaap, verdroging en de mate van vorming van een waslaag) heeft, een andere soort een betere ondergrondse tolerantie (wortelmassa en snelle wortelgroei).

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Ronald van Hal
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer