KringloopTip: Breng energie en eiwit in balans

Om het eiwit in het rantsoen optimaal te kunnen benutten moet het aanbod van eiwit en energie goed op elkaar aansluiten. Bepaal hierbij welk type eiwit, bestendig of onbestendig, je als ondernemer voert en welke energie hierbij nodig is.

11 september 2020

Het energieaandeel in het ruwvoerrantsoen bepaalt hoeveel ruw eiwit er in het basisrantsoen, bestaande uit vers gras, kuilgras en snijmais aanwezig kan zijn. Om op het niveau van 150-155 ruw eiwit in het totale rantsoen uit te komen is het logisch dat in een maisrijk rantsoen de graskuil meer eiwit bevat dan een grasrijk rantsoen. Het sturen met de aanvoerposten krachtvoeders en bijproducten is hierbij een correctiemiddel naar het gewenste niveau van energie en eiwit.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Kees Magré
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer